Tange-Gérard
Efter en stille dag, var det nu tid til at opleve lidt mere. Jeg har længe fulgt bloggen http://bobler.blogspot.fr/, der bliver skrevet af Solveig. Solveig er gift med franskmanden Alain og sammen laver de champagne under mærket Tange-Gérard. Det kan købes hos Smallevine på Frederiksberg (http://www.smallevine.dk/products-page/champagne, omrking 250 for en årgangschampange). Selv om Solveig og Alain har travlt i markerne, fandt de alligevel tid til at give os en tur i markern og lidt at drikke.
I marken gik snakken lidt om vejret (der er rigtig dårligt), råd (der kommer når vejret er dårligt), planterne og jorden. Selv om den mark vi besøgte lå i Cotes des Blancs (‘chardonnay-land’), var den begroet af både chardonnay, pinot noir og meunier (udtales: “mø’nie”). Jeg synes stadig det er lidt mærkeligt, men det er jo heller ikke mig der laver vinen. Solveig sagde at den originale drue i Champagne var pinot meunier og at det for dem, mest var ammestuehistorier, at pinot meunier er en ringere drue end de andre. Jeg har kun smagt én champagne lavet på ren meunier, og den var ikke god.
Dette var et af de bedste besøg, fordi vi fik fortalt en masse og vi kunne kommunikere med hinanden Desværre blev det også klart hvor dårligt vejret er for at dyrke champagne for tiden, hvilket er meget synd for de små producenter.
Jeg kan kun anbefale at læse bloggen ovenfor, hvis du er interesseret i champagne. Du kan også læse noget her: http://champagne-tange-gerard.blogspot.dk/ men det er på engelsk
Launois
På vej hjem fra Solveig og Alain stoppede vi i byen Le Mesnil-sur-Oger for lige at besøge huset Launois. Byen ligger også i Cotes des Blancs og laver som de fleste andre hovedsageligt champagner på ren chardonnay. Efter at have smagt Solveig og Alains champagner var disse dog lidt for spidse pga. det store syreindhold fra chardonnayen. Vi fandt alligevel (s’føli) et par at tage med hjem
Sanger
Tilbage i Avize ville vi ud og besøge De Sousa, et hus hvor der har været kæmpe variation på det jeg har smagt tidligere. Nogle var virkelig gode, andre ikke. Desværre var de lukkede, så vi gik på jagt efter et andet hus og endte hos Sanger. Ud fra nogle foldere så det faktisk ud som at Laurent Bouy var med i det selskab, meeen der var for stor kommunikationsbarriere for at finde ud af det. Vi smagte istedet et par champagner og fik et par med os. I skrivende stund har jeg fundet ud af at Sanger både er en skole og producent, hvilket giver god mening når man husker tilbage på bygningerne. Sjovt nok har den vinbonde, vi bor hos senere på turen, gået på denne skole.
Aftensmad
Gik gennem markerne til aftensmad i byen Le Mesnil-sur-Oger. Restauranten ‘Le Mesnil’ serverede en forret på Ratafia (beskrevet i del V). Som regel kommer der en ‘souvenier-ret’ ud af en rejse, og retten her, bestående af kugler af orange netmelon med ratafia heldt ud over, er helt sikkert en af dem. Vi var kun tre par på restauranten den aften, men der blev stadig serveret noget dejlig mad, især forretten med ratafia og hovedretten med tartar kan anbefales hvis man er i nærheden. Jeg må også hellere nævne at de serverede rilette som snack – det er sQ fornuftigt!
Lessons learned: aftal med vinhuse inden, undersøg åbningstider og hav vinhuses telefonnumre på dig. Fransk er som altid noget der skal kunnes. Køb ratafia.